Vem äger inte ett par solglasögon? Det är förmodligen inte många vare sig det handlar om ett par solbrillor för en hundring eller ett par svindyra solglasögon från Philip Lim. Solglasögon har blivit en så stark trend de senaste 50-60 åren, att man ofta glömmer bort att de faktiskt ska skydda mot solen. Många använder dessutom solglasögon som en del av en outfit och på senare tid har även “clear lens glasses”, dvs glasögon utan slipning, blivit en populär detalj att ha på sig.

Historia

Solglasögonen uppfanns inte av rika italienare eller av de kända tillverkarna av Ray Ban-brillorna under andra världskriget. Nej, de första som faktiskt började tillverka enkla skydd för ögonen mot solen var grönlänningarna, eller rättare sagt eskimåerna för flera tusen år sedan, när de förhindrades från att jaga. Snö och is orsakade ständigt ljusreflexer tillsammans med solens strålar och försvårade jakten. Då var det några fiffiga homo sapiens som tog trä eller material från djur som exempelvis tänder eller benrester och skapade små sprickor i dem där ljuset skulle passera. På så sätt bildades åtminstone någon form av skydd.

För ca tusen år sedan började de användas med annat material som kvarts, då man skulle döma i tävlingar i dåtidens Kina. Det var för att dölja sina ansiktsuttryck för deltagarna så att deras prestationer inte skulle påverkas.

När stumfilmen sedan uppfanns och skådespelarna ofta stördes av det starka ljuset i studion, började de första exemplaren av de moderna brillorna tillverkas.

Men det var inte förrän under andra världskriget som det kända företaget Bausch & Lomb började göra solglasögon för piloterna i det amerikanska flygvapnet, som de kända pilotglasögonen som vi numera känner till som Ray Ban, spred sig som en löpeld och blev efterfrågade över hela världen.

Solglasögonen gjorde nu sitt inträde bland folket och i och med Hollywoods stjärnor och tv:ns uppkomst, kunde man följa alla kändisar och de senaste trenderna.

Senare kom även resandet till soligare breddgrader vilket gjorde att produkterna efterfrågades ännu mer. Numera finns en uppsjö av solglasögon i alla färger, material och former.