De kända pilotbrillorna är förmodligen de mest kända solglasögonen och en design som man känner igen. Vare sig man är ung eller gammal, kvinna eller man, ser man folk av alla dess slag, ha på sig ett par Ray-Ban, och kopiorna säljs i mängder.

Allt började 1937 när företaget som tillverkar dem fick en order från det amerikanska flygvapnet till sina piloter som blev alltför bländade när de flög sina plan högt upp i skyarna. De första glasen lanserades med namnet Anti Glare som skulle filtrera ljuset. Linserna sattes in i ett par bågar av plast och kallades modell Aviator som är den ursprungliga modellen.

Från flygvapnet till folket

I och med att andra världskrigets militärer till stor del, även kom att påverka modet för både kvinnor och män, blev det så att mycket av uniformerna och övriga detaljer togs upp, både av berömda skådespelare och vanligt folk. När eliten i Hollywood började använda andra modeller som Wayfarer på 50-talet, blev folk snabba med att ta efter. Att äga ett par Ray-Ban ansågs som tufft och trendigt.

Bausch & Lomb har sedan anpassat sin design till olika sammanhang och skapat flera modeller som är tänkta att användas till stranden, sport, friluftsliv eller arbete. De vanligaste varianterna som Ray Ban är känt för är:

  • Aviator
  • Wayfarer
  • Outdoorsman
  • Clubmaster

De flesta bågar för pilotmodellerna är gjorda av stål men det finns också de riktigt hippa och exklusiva varianterna med skalmar av läder. Wayfarern är utrustad med plastbågar och numera finns även Shooter som liknar ett par pilotbrillor men har tjockare bågar av plast eller acetat.

Ray-Ban gör dessutom solglasögon till barn och ungdomar, s.k. junior-modeller.

Man kan också köpa Ray-Ban som vanliga glasögon i slipad form. Pilotglasen är mycket populära även här och många kopierar deras design till ett mycket billigt pris.

Normalt får man ge mellan 1500-2500 kronor för att par solglasögon som är oslipade, så det är inte alla som har råd att unna sig detta om man t.ex. är student. Andra märken som H&M och Zara har därför varit kvicka att designa pilotmodeller för en spottstyver.