Vid jakt, fiske och andra friluftsaktiviteter bör man använda solglasögon som dels är polariserande, dels sitter bra och dessutom har rätt färgkombination som gör att man upptäcker vilt eller fisk bättre samtidigt som man inte riskerar att störas av ljusreflexer. De olika färgerna har olika funktioner vid olika tidpunkter på dygnet eller vid olika väderlägen. Gråa linser lämpar sig bra för molnigt väder och lila och gula glas gör att man ser målet bättre, exempelvis vid målskytte och jakt. Här är några berömda märken som är bra om man håller på med dessa aktiviteter.

Oakley sportglasögon

Det här amerikanska märket från Kalifornien grundades 1975 och har ett brett sortiment av sportbrillor för surfing, golf, motorsport, skidåkning, jakt och fiske. Glasen är polariserande och formen är ofta heltäckande och oval vilket täcker ögonen och sitter bra. De säljer även goggles och vanliga, trendiga solglasögon och anses vara en populär aktör i solglasögonens bransch, speciellt i den sportiga delen. Priserna börjar under tusenlappen och stiger uppåt men de är inte svindyra.

Serengeti

Väljer man Serengeti, brukar fokus ligga på bilkörning och flyg. De har en fotokromatisk teknik med polariserande glas. Designen är enkel, ofta i form av pilotformen med skalmar av stål eller acetat och glasen kommer i ett flertal olika färger för att underlätta konturer och förbättra förmågan att se detaljer.

Persol

Det italienska märket har försett NASA med brillor och var först ut med att tillverka flexibla bågar.

De har funnits med länge och har både vanliga modeoffer, racingförare och krävande industriarbetare som kunder.

Bifokala solglasögon

Inom jakt och sport finns det nu solglasögon som har en inbyggd läs-ruta i nedre delen av glasen och gör att man slipper byta bågar hela tiden. Många av sportglasögonen erbjuder nu detta och märken som svenska Sunread har specialiserat sig på detta samt andra typer av skyddsglasögon. Priserna är dessutom mycket överkomliga och man har brillor för alla aktiviteter och extremsporter.

För skytte kan man också hitta exklusiva märken som Beretta och tyska Knobloch som dessutom har tillbehör i from av irisbländare, extra utbytbara filter och täckskivor.